Waarom ik behalve interimmanager ook yogadocent ben

Ruim vier jaar geleden was ik directeur van een exameninstelling, die sinds meer dan 50 jaar vakexamens maakte voor de financiële dienstverlening. Vanwege verschillende ontwikkelingen, onder andere het feit dat de overheid een landelijke examenbank in eigen beheer ambieerde, werd het besluit genomen de activiteiten van de stichting te verkopen. Een ingrijpend proces voor deze organisatie met veel historie. Een ingrijpend proces ook voor de medewerkers. Een proces waarin ik in mijn verantwoordelijkheid voor organisatie en team voor soms onmogelijke dilemma’s kwam te staan. 

Na de verkoop van de organisatie ben ik als zelfstandig ondernemer gestart. Ik ben werkzaam als interimmanager en/of projectmanager op het gebied van professionalisering, zowel van mensen als van organisaties. Vaak in een omgeving waar veel veranderingen plaatsvinden en sprake is van meerdere stakeholders. Net zoals ik zelf eerder had ervaren bij de stichting, levert dat bij keuzes vaak dilemma’s op. Bij mijzelf; en ook zag ik dat anderen daarmee werden geconfronteerd. 

Mede daarom ben ik gestart met de leergang visieontwikkeling in organisaties (Eidoskoop). Een mooie leergang waarbij reflectie een belangrijke rol speelt. Een leergang, die handvatten aanreikt op het gebied van management en organisatie en het ontwikkelen van een moreel kompas bij leiderschap. Plato werd weer uit de kast gehaald. Een idee, dat mij in het oog sprong, was dat de overtuiging dat lichaam in geest met elkaar verbonden zijn, in de oudheid aanzienlijk meer vanzelfsprekend was dan heden ten dage.

Aangezien ik mijn eigen lichaam in meer dan twintig jaar bedrijfsleven en meer dan twaalf jaar moederschap aanzienlijk had verwaarloosd, besloot ik de gang naar de sportschool te maken. Van jongs af aan dans ik graag. En toen ik hoorde dat er inspirerende, energieke danslerares was op de sportschool, besloot ik mij ook aan de groepslessen te wagen. De verhalen bleken meer dan waar en ik besloot daarom ook een yogales bij Magda te volgen.

Mijn ervaringen op het yogamatje waren overweldigend. Van het overspoeld worden door emoties en inzichten tot het ervaren van een diepe rust en stilte. Een prachtige ervaring om mijzelf van heel andere kanten te leren kennen. En begrippen als empathie, verbinden en loslaten kregen meer betekenis en invulling. Net als begrippen als weerstand en autoriteit. Mooi om de ervaringen van de intensieve voorgaande jaren te verwerken en te integreren. Een verdieping op zowel persoonlijk als professioneel vlak. 

Onlangs las ik een artikel over Damon Young, schrijver en filosoof. Auteur van het boek ‘Filosoferen over beweging en sport’. Hij haalt Aristoteles’ deugdentheorie aan, die laat zien hoe ratio en emotie op elkaar inwerken: gezond lichaam, gezonde geest. Hij verwijst ook naar de filosoof Merleau-Ponty en diens overtuiging dat ons denken belichaamd is. Dat ons lichaam een permanente voorwaarde is om te ervaren. Het mooie is dat deze westerse denkers hierin dicht aansluiten bij de filosofie van de yoga, waarbij de verbinding tussen lichaam en geest tot stand wordt gebracht door de oefening.

Ik kan volmondig zeggen dat door het dansen, sporten en de yoga mijn fysieke gesteldheid aanzienlijk is verbeterd. En onlangs heb ik yogalessen gegeven aan middelbare scholieren, in totaal meer dan 100 verdeeld over vier groepen. Een prachtige ervaring. Op de vraag van één van hen wat yoga mij heeft gebracht, kon ik volmondig zeggen dat het mij rust, creativiteit en energie brengt. En dat neem ik mee in mijn werk. Ik kan en wil dezelfde persoon zijn op iedere plek, met overtuiging. Ik geniet ervan om mensen in beweging te brengen. Beweging van lichaam, beweging van geest. Om mensen hun mogelijkheden te laten onderzoeken en te ervaren. Om het potentieel volledig te benutten.

En wat het mij brengt, wil ik graag doorgeven aan anderen. Hoe het werkt? Ik laat het je graag zien.

Kijk ook bij Yo!Yogi en De Kritische Ruimte.